Blog


Fruit de Mer

01| 8| 2021 @Seafarm

Om de zoveel tijd gaan Maarten en ik naar een restaurant om de wijn/spijs combinatie aan te gaan met een van de gerechten van de chef/eigenaar van het restaurant. Om zo de juiste combinatie te vinden tussen wijn en gerecht.
Dit is voor ons het mooie van ons vak: het mede verzorgen van de ultieme beleving van de gasten door het met passie bereide gerecht van de chef te combineren met de mooie wijnen uit ons assortiment van Wijnhandel Kunst.

Fruit de Mer @Seafarm

Fruits de mer staat voor jeugdherinneringen! 

In de zomer 4 weken zeilen met de familie, langs de Franse - en Engelse kust. Normandië, Bretagne, Island of White. Deze herinneringen zijn van mijn jongste jeugd. Eerst van haven naar haven hoppen en later grote tochten maken van 10 uur. Prachtige herinneringen. Zeker ook de herinneringen van de havens/ plaatsjes waar we kwamen. De vismarkt in Boulogne sur mer en natuurlijk het eten van Fruits de mer. Toen ik jong en klein was ging ik met een stalen net vissen op grote zeekrabben en verkochten wij de krabben aan de restaurants rond de havens. Ik heb het wel moeten leren eten, iets rauws eten uit de zee. Oester openen en opeten, daar was wel een overwinning voor nodig, maar na de overwinning kwam de liefde voor dit lekkers. De avonden dat we met de familie fruits de mer aten waren altijd gezellig en een feestje! Coquille, oesters, krab, kreeft. Prachtig al dit lekkers op een grote schaal geserveerd op ijs. 
Gelukkig wonen wij in “DE” provincie, de provincie Zeeland, waar al dit lekkers uit de zee is te verkrijgen. 
De Oosterschelde kreeft, krab, oesters mosselen, scheermessen en alikruiken. Als je over het strand loopt vind je de schelpen aan de vloedlijn. En natuurlijk de plaats Yerseke voor de mosselen kreeft en oesters. 

In Zeeland hebben wij ook bedrijven waar vis gekweekt worden. Seafarm is een bedrijf waar met dit veelzijdige product gewerkt wordt. Het kweken van Tarbot, de visserij en verwerken van scheermessen. Saefarm ziet unieke kansen met het zilte bronwater waarover Seafarm beschikt. Ze benutten het zuivere bronwater om meerdere schaal- en schelpdieren te kunnen leveren met een unieke kwaliteit. Hiermee is de basis gelegd voor een uitbreiding van het assortiment van Seafarm. In 2014 werden hier ook oesters aan toe gevoegd. Deze oesters worden niet enkel gezuiverd in het bronwater maar ook geaffineerd met hoge kwaliteit algen. In dat jaar werd er een start gemaakt met de bouw van het broedhuis Frymarine voor het kweken van jonge tarbot en andere vissoorten zoals tong. Tevens is er ook het Seafarm restaurant. Een restaurant prachtig gelegen dichtbij de stormvloedkering aan de Schelde. Heerlijk om in de zomer op het terras te zitten of als het minder weer is, in het ruim opgezette restaurant te genieten van goede wijn, eten en het prachtige uitzicht.
Ze hebben bij Seafarm een wijnkaart met voor ieder wat wils.

Ik heb gekozen voor de Clos Montblanc Unic Sauvignon blanc in combinatie met het plateau fruits de mer.

De wijn heeft heerlijke citrus tonen met op de achtergrond wat exotisch fruit. De wijn heeft een lange afdronk met frisse en crispy tonen. De ideale combinatie om met schelp en schaaldieren te combineren. De wijn is mediterraans, verfrissend en elegant. Elke slok wijn neemt een schelp of schaaldier mee. De ziltheid van het product met de mooie tonen van de wijn. 

Waar komt deze wijn vandaan?

Noord West Spanje. Het wijnhuis Clos Montblanc ligt in Conca de Barbera – Catalunya.
Dit wijngebied ligt ten westen van de Penedès en ten noorden van Tarragona. Het is bekend vanwege de verbouwing van de beste druiven voor de Cava. Heeft afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd om eigen kwaliteitswijnen te maken. In het algemeen worden de wijnen op hypermoderne wijze gemaakt en twee wijnen in één oogst. De meeste wijngaarden liggen in de riviervalleien van Francolí en Ganguera, met de stad Montblanc als centrum, op een hoogte van 200 m tot 400 m. De bodem is uitstekend geschikt voor wijnbouw: leisteen, meestal alluviale onderlagen en een lichtbruine bovengrond met wat kalk.

Het wijnhuis Clos Montblanc (Concavins) was voorheen een wijncoöperatie maar is in 1985 gestart als zelfstandig wijnhuis.

Kortom een mooi wijnhuis en een prachtige wijn.
Wat wil je nog meer?

Een heerlijk glas wijn, een fuit de mèr schotel van Seafarm en goed gezelschap!

Santé….
,
Michiel

 

Schrijver


'Wijn fascineert mij.... al een hele lange tijd.

Wijn laat mijn creativiteit prikkelen.

De wijnlanden, gebieden de smaken en de neus van de wijn. Het doorgronden van de wijn en het gebied. De authentieke werkwijzen van de wijnboeren maakt de wijn zoals deze behoort te zijn.

Dit is voor mij een gevoel die van binnen zit, een soort match vinden tussen de gerechten van de chefs met de wijnen uit onze selectie van Wijnhandel Kunst.


Al meer dan 20 jaar in de wijn business en mijn hele leven in de restaurant wereld maken mij zoals ik nu ben.

Een groot hart voor wijn.


Kom……Proef…..Geniet!,


Michiel Kunst

Blog Lasloods 12/2020